Interview Irene
*Wie ben je?
”Irene, ervaringsdeskundig medewerker Riwis”.
We hebben het over het woord ‘ervaringsdeskundige’…..wat is de waarde eigenlijk van dit woord?
Is het wel zo’n deskundig woord……? Daar zetten wij beiden onze vraagtekens bij. Als je een goede deskundige bent, kun je met je ervaring veel goeds betekenen voor een ander, maar het één gaat niet zonder het ander!
*Waarom doe je mee aan deze lipdub?
”Om een positiever beeld te krijgen van de GGZ” Iedereen kan immers GGZ-cliënt zijn, ook gewoon je buurvrouw. Pas als je weet waar je het over hebt kan je oordelen. Jammer dat er zoveel mensen (voor-)oordelen, zonder dat ze weten waar ze het over hebben……”
*Hoe denk jij over psychiatrie?
”Op de juiste plek en bij de goede behandelaar is de GGZ goed……alleen jammer dat je dit zo moeilijk voor elkaar te krijgen is. Jammer ook van het negatieve etiket dat aan de GGZ kleeft.”
We hebben het over falende instanties en Irene vindt dat cliënten zelf moeten kunnen kiezen waar en hoe ze behandeld willen worden en niet zonder meer ‘veroordeeld’ moeten worden tot de (vaak enige) instantie in de buurt. Inspraak hebben in de zorg helpt de cliënt, beter dan dat alles al voorgekauwd is.
*Ervaar jij stigmatisering/vooroordelen over de GGZ?
”Je ervaart het, maar je kan het stigma ook zelf creeëren” zegt Irene. “Oordelen zijn makkelijk gemaakt en ook al leg je buitenstaanders één en ander uit; toch blijft het ‘eng’ voor velen.”
*Hoe belangrijk is contact voor jou?
”VÉÉL!”, beaamt Irene volmondig. “Contacten ervaar ik als steun, maar is ook fijn voor een dagelijks praatje. Soms is het eng, maar het is wel noodzakelijk”.
Dan vraag ik Irene enkele zinnen af te maken
*Mensen met een psychiatrische kwetsbaarheid zijn………“GEWELDIG!”
*Een goede GGZ professional is….“herstelminded”
*Wat iedereen zou moeten weten over de GGZ is….“dat het niet eng is”
*De GGZ heeft als belangrijkste taak…. “MÍJ op de been houden!”
* Studenten moeten vooral leren om….“vanuit je gevoel te werken/reageren.”
We sluiten het prettige interview af met de vraag van mijn kant of Irene tevreden is met de GGZ en ze antwoord weer volmondig met “NEE”. Wat ze verandert zou willen zien aan de GGZ? “Dat ze bij de GGZ ‘herstelminded’ worden. Irene sluit af met dat ze “GGZ zorgwekkend” vindt.
Tekst en interview
WinifredBaatsen
EetstoornismanagementAnyYou, Doetinchem
www.Eetstoornismanagement-AnyYou.nl